Parochiefederatie Gennep

RK Gemeenschap Heijen en Gennep

Honderdste geboortedag Deken Huisman

Op vrijdag 10 mei a.s. is het 100 jaar geleden dat Deken Everardus Huisman werd geboren in het Gelderse Gendt. Hierbij willen we stilstaan op zijn geboortedag om 17 uur bij zijn graf bij de oude Martinustoren aan de Torenstraat te Gennep.

De langste tijd van zijn leven heeft Deken Huisman doorgebracht in de stad Gennep. De plaats met haar inwoners die hij in zijn hart had gesloten. Vandaar dat hij na zijn emeritaat graag in Gennep wilde blijven wonen.

In 1982 werd deken Huisman pastoor/deken van Gennep. Tot en zelfs na zijn emeritaat was hij betrokken bij het wel en wee van het stadje aan de Niers en dan vooral haar inwoners, van jong tot oud. Bij bekenden ging hij graag op bezoek, voor een kopje koffie of een glaasje wijn. Met jongeren ging hij graag in gesprek over wat hen bezighield in hun leven. De onderkerk werd een echt museum.

Elke gelegenheid die er was werd feestelijk en met betrokkenheid van velen gevierd. Gans eten met ’t Bombakkes, naar de kermis met de misdienaars, kleiduif schieten met het gilde, de autozegening en meedoen met de carnavalsoptocht, de bedevaart naar Kranenburg en natuurlijk de openluchtviering bij de Mariakapel aan de Touwslagersgroes. Ook elk jubileum werd groots aangepakt, zijn gouden priesterfeest en 10 jaar later het diamanten festival waar honderden Gennepenaren aan meededen.

Wekelijks waren zijn ‘Plukkertjes’ te lezen in de Maas- en Niersbode en lange tijd was hij op de lokale televisie te bewonderen met ‘Een woord tot bezinning’. Hij deed er alles aan om mensen te bereiken en te raken. Fietsend door Gennep met een beschermengel onder de snelbinder.

De verhalen over zijn leven, niet alleen in Gennep, zijn na te lezen in een boek over zijn leven uit 2017; ‘Deken Huisman, mijn jawoord’, van Truus Hopman. Op 16 november 2017 overleed de deken op 93 jarige leeftijd.  De uitvaart was een blijde gebeurtenis, precies zoals hij dat had gewenst. De kist met zijn lichaam werd gedragen op de schouders van zijn acolieten. Weinig toespraken, korte preek en blijde liederen.

Vrijdag na Hemelvaart, om 17.00 uur,  zullen we deken Huisman gedenken.  Een korte dienst bij zijn graf op het oude kerkhof in Gennep, die dienst zal worden geleid kapelaan Slaven.  Wilt u eerst meer informatie, dan kunt u contact opnemen met kapelaan Slaven via 06 – 27 50 10 73.

Iedereen is van harte uitgenodigd voor de viering van de 100ste geboortedag van Deken Everardus Huisman op vrijdag 10 mei 2024 om 17.00 uur op de oude begraafplaats aan de Torenstraat te Gennep.